
Yoga Nidra, een meditatieve ontspanningstechniek
Yoga Nidara is een meditatieve ontspanningstechniek die ik geleerd heb tijdens mijn opleiding Satyananda yoga volgens de Bihar school of Yoga. Daarbij heb ik een specialisatie opleiding Teacher training afgerond en kan ik mensen opleiden tot Yoga Nidra yogadocent.
Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra is een effectieve techniek voor diepteontspanning, die het mogelijk maakt om je in een half uurtje lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen te ontspannen. Nidra betekent slaap, dus wordt Yoga Nidra vertaald als de slaap van de yogies. Bij het beoefenen van de traditionele technieken leer je lichaamsfuncties te beheersen, zoals bijvoorbeeld de slaap. Vanuit dergelijke technieken, die in India al eeuwenlang in praktijk worden gebracht en overgeleverd, werd ook de Yoga Nidra ontwikkeld. Bij het beoefenen van Yoga Nidra pendelen lichaam en geest heen en weer tussen ontspanning en halfslaap. Terwijl het lichaam op deze wijze in slaaptoestand is, blijft het innerlijk bewustzijn helder wakker. Dat leidt ertoe dat je tijdens de oefening lichamelijke en geestelijke spanningen los kunt laten en blokkades kunt doorbreken. Het positieve resultaat van Yoga Nidra is een verbetering van de gezondheidstoestand. Ook ontstaat er een gevoel van ontspanning en tevredenheid. Yoga Nidra is een ontspanningstechniek die geschikt is voor iedereen.
Ontstaan van Yoga Nidra
Swami Satyananda Saraswati is de stichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij werd in 1923 in Uttar Pradesh geboren. Hij was een leerling van Swami Shivananda, de grote Indiase yogameester en grondlegger van de wereldwijd verbreide Shivananda Yoga. Een bijzondere persoonlijke ervaring bracht Swami Satyananda ertoe om in het jaar 1968 Yoga Nidra te ontwikkelen, toen hij als leerling bij Swami Shivananda woonde. Hij fungeerde als nachtwacht op een school. De leerlingen stonden in deze school al om vier uur op en begonnen de ochtend met het reciteren van heilige verzen. Toen Swami Satyananda deze verzen enige tijd later weer hoorde, kwamen ze hem heel bekend voor, hoewel hij ze nooit bewust gelezen of gehoord had. Zo ontdekte hij dat wij ook iets kunnen leren en kennis kunnen verwerven zonder de bewuste inzet van onze zintuigen. Deze belevenis fascineerde hem en liet hem niet meer los. Hij combineerde vervolgens diverse praktijken uit de oude Indiase geschriften tot een heel nieuw systeem. Dit gerichte programma van diverse ontspanningsmethoden en technieken om de geest te beïnvloeden maakt een zeer diepe ontspanning en regeneratie mogelijk op lichamelijk en geestelijk niveau. Deze methode wordt nu nog steeds als Satyanda Yoga geleerd aan de volgelingen van de Bihar school.
Effecten van Yoga Nidra
Yoga Nidra heeft een weldadig ontspannende, balancerende werking. Er ontstaat kalmte, concentratie verbetert, creativiteit groeit, intuïtie versterkt en slaap verbetert. Kortom, de algehele gezondheid wordt stabieler.
Voor wie is het geschikt?
Yoga Nidra is een van de weinige ontspanningstechnieken in lig die ieder mens zonder problemen kan beoefenen.
Wat gebeurt er precies?
Tijdens Yoga Nidra gaat de beoefenaar steeds heen en weer tussen ontspanning en halfslaap. In beide toestanden vertonen de hersenen verschillende hersengolven zoals bèta-, alfa-, thèta- en deltagolven.
Bètagolven zijn de hersengolven die de boventoon voeren als we wakker zijn. Alfagolven worden geassocieerd met een ontspannen staat van zijn, waarbij we nog wel wakker zijn. Thètagolven treden vaker op in de voorstadia van de slaap, het dommelen, maar ook tijdens heldere meditatie. De bewuste waarneming van de omgeving verdwijnt langzaam. De deltagolven zijn kenmerkend voor de diepe slaapfase. In deze fase neemt de slaper zijn omgeving niet meer waar.
Tijdens de beoefening van Yoga Nidra bevindt de hersenactiviteit zich voornamelijk in het alfa-domein. Dat duidt op ontspanning. De gedachtestroom komt tot rust en in het lichaam treedt een gevoel van zwaarte op. Tegelijkertijd werkt het activerend, in die zin dat je je erna lichamelijk en geestelijk fris en helder voelt. Tijdens de oefening komt de hersenactiviteit dan ook in het thèta-domein. Dat gebeurt precies op het moment dat je de indruk krijgt dat je wegzakt in de slaap, of dat je een deel van wat er gezegd wordt niet meer meemaakt. Dan bevind je je in de halfslaap van de thèta-fase. Tijdens deze momenten haal je slaap in.
Yoga Nidra is zo opgezet dat je door de duidelijk gestructureerde aanwijzingen helder wakker blijft en helemaal geen gelegenheid krijgt om in een diepe slaap weg te zakken, heel anders dan bij een korte slaap. Door de bijzondere opbouw van de begeleidende tekst pendel je uitsluitend tussen de alfa- en de thètafase heen en weer, zonder in de deltafase van de diepe slaap te komen. In deze fases komen je lichaam en geest samen, het resultaat is dat lichaam en geest hierdoor volledig worden gereset.
Hierdoor zul je jezelf vrijer, energieker, vitaler, gezonder en krachtiger voelen, terwijl ook je zintuigen worden versterkt zonder dat het je enige moeite kost.
Wil je ontdekken wat Yoga Nidra kan betekenen voor jou?
Neem dan vrijblijvend contact op. Ik verwelkom je graag bij Liberty Yoga en Pilates.