hatha yoga voor gerichte houdingen en bewuste ademhaling

Ontspanning door inspanning

Hatha yoga is hier in het westen de meest bekende vorm van Yoga. De klassieke Hatha yoga combineert gerichte lichaamshoudingen met een bewuste ademhaling. Door aandacht en bewustwording tijdens de yogalessen breng je je lichaam en geest in diepe ontspanning. Je maakt contact met jezelf. Zo bereik je ontspanning door inspanning..

Hatha is sanskriet voor zon en maan. Het betekent verenigen en tot evenwicht brengen. Hatha yoga heeft als doel de juiste balans vinden tussen lichaam en geest, voelen en denken, jezelf en de wereld om je heen.

Centraal in het beoefenen van Hatha yoga staan:

  • Lichaamshoudingen (asana’s)
  • Ademhalingstechnieken (pranayama’s)
  • Bewustzijn

Lichaamshoudingen

In de Hatha yogales wisselen verstilde en dynamische houdingen elkaar af. Door de rustige lichaamsoefeningen en het stretchen maak je je spieren en gewrichten sterk en soepel. Organen worden versterkt en de bloedsomloop verbetert. Je leert je bewust te zijn van je lichaam, je houding en je ademhaling.

Ademhalingstechnieken

Het beheersen van je ademhaling verhoogt je concentratie en helpt je om in verschillende situaties helder te kunnen blijven denken. Beheersing van de adem is beheersing van het denken.

Bewustzijn

Fysieke en mentale grenzen worden op een vriendelijke manier verkend. Je ontwikkelt een betere concentratie en krijgt meer energie. Hierdoor is Hatha yoga heel geschikt om stressklachten te verminderen.

Wil je ontdekken wat Yoga kan betekenen voor jou?

Neem dan vrijblijvend contact op. Ik verwelkom je graag bij Liberty Yoga en Pilates.

hatha yoga, gerichte houdingen en bewuste ademhaling