Therapeut Chinese Geneeswijze Cuijk Nijmegen Boxmeer

In september 2020 ben ik afgestudeerd aan CNGO (Centrum voor Natuurlijke Gezondheid Ontwikkeling) en mag ik me een gecertificeerd BOCAM-therapeut noemen.

De BOCAM-opleiding is een 3-jarige opleiding die gestoeld is op 5 pijlers (bewegen, ontspannen, concentratie, ademhaling en manuele therapie). Het is een intensieve gezondheidsopleiding en erkende beroepsopleiding voor natuurgeneeskundig therapeut en bewegingsdocent.

De opleiding is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) en de Chinese Bewegingsleer (Qi Gong en Tai Chi Quan). De Chinese Natuurfilosofie (Taoïsme) staat hierbij centraal. Essentieel in deze filosofie is dat de tegenpolen steeds weer opnieuw in balans dienen te komen, zodat de energie (Qi) kan stromen en het lichaam en de geest zichzelf maximaal kunnen helen.

Zelf genezend vermogen

Gedurende de opleiding werd naast deze natuurfilosofie ook veel aandacht besteed aan de Chinese voedingsleer, bewegingsleer, acupressuur, massage en vele vormen van meditatie. Cliënten wordt geleerd het zelf genezend vermogen van hun lichaam in gang te zetten en te ondersteunen. Deze holistische allround benadering zorgt vaak voor snelle en verrassende resultaten.

Middels een uitgebreide anamnese wordt een duidelijk beeld verkregen van de lichamelijke en geestelijke constitutie en conditie van de client. De holistische aanpak staat hierbij centraal. Gedurende de begeleiding leren cliënten zichzelf te verbeteren door het doen van bewegingsoefeningen (Qi Gong en Tai Chi); door aanpassingen van de voeding; door ontspannings- en ademhalingstraining en door concentratie- en meditatieoefeningen. De adviezen die de client krijgt zijn aangepast aan het individu. Dit betekent dat ze afgestemd zijn op de persoon (zijn/haar constitutie en conditie), zijn/haar leefomgeving, het jaargetijde, het klimaat, het gedrag, de gewoonten, etc. Belangrijk element vormt het eigen ervaren van de client: wat voelt goed voor mij, waar word ik beter van?

Naast deze gedrag veranderende adviezen kan ondersteuning geboden worden door het behandelen van acupunctuurpunten middels magneten, massages en Moxa.

Het accent ligt op gedragsverandering en het zelfredzaam maken van de cliënt zodat deze weerbaar is en bij eventuele terugval zelf kan bijsturen.

Wil je ontdekken wat BOCAM-therapie kan betekenen voor jou?

Neem dan vrijblijvend contact op. Ik verwelkom je graag bij Liberty Yoga en Pilates.