Samen met Marian van Schoneveld heb ik een workshop georganiseerd. Marian is net als ik gediplomeerd yogadocent. In 2007 werd bij haar borstkanker geconstateerd. Zij ontwikkelde voor zichzelf een yogaprogramma waarbij het fysieke deel op een lager pitje kwam te staan en mentale aspecten ruimere aandacht kregen.

Marian is ook de schrijfster van het boek ‘Yoga met een pruik’. Met dit boek deelt ze haar positieve ervaringen met yoga in tijden van kanker en herstel. Het boek is daarmee een hulpmiddel bij het het herwinnen van vertrouwen en het opnieuw vinden van balans. Het helpt je het gevoel terug te krijgen dat je controle over het leven hebt en naar de toekomst durft te kijken. Ook ondersteunt het bij het omgaan met de pijn en de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Yoga is een manier om je leven aangenamer te maken, om sterker te worden en de stress aan te kunnen die kanker met zich meebrengt. Het geeft je weer grip, houvast en vertrouwen. Yoga helpt je in slaap te komen, stress te reduceren, opgewekter op te staan, pijn aan te kunnen en chemo’s te doorstaan. Laat yoga een hulpmiddel in de zoektocht naar je nieuwe leven zijn. Het leven na kanker of het leven met kanker.

Marian: “Ik heb Louisa leren kennen tijdens onze eerste opleiding poweryoga. Een prachtig mooie vrouw van buiten en binnen. Een zeer gedreven sportvrouw met een missie.

In de loop van de tijd heb ik haar zien veranderen van sportvrouw naar een pure yogini met het hart op de juiste plaats en nog steeds die gedrevenheid van een sportvrouw. Wat ik mij herinner van de opleiding is dat deze voor mij zeer vermoeiend was, wat niet echt bij mij past en ik dit ook regelmatig aangaf tijdens de opleiding. Te moe om iedere dat de power in de yoga te gooien. Van een medecursist kreeg ik regelmatig terug dat ik het als excuus gebruikte om er niet vol voor te gaan. Louisa sprong regelmatig voor mij in de bres. Niet oordelen gaf ze aan, als echte yogini.

Nog geen jaar later bleek dat de vermoeidheid van de kanker was die in mijn lijf woedde. Louisa was de enige die dit schijnbaar aanvoelde, ik destijds niet omdat ik ervan uit ging dat ik nooit kanker zou krijgen.

Na die periode heb ik het boek Yoga met een pruik geschreven over mijn proces en wat yoga kan betekenen voor mensen die met hetzelfde te kampen hebben. De vermoeidheid accepteren en langzaamaan weer het vertrouwen in je lichaam zien terug te krijgen.

Louisa greep na het uitkomen van het boek direct de kans aan om elkaar weer te ontmoeten en vroeg mij een workshop te geven in haar prachtige studio.

Uiteraard heb die die kans aangegrepen en heb samen met haar een mooie workshop gegeven aan haar cursisten.

Wat een warme vrouw met een groot hart en een geweldige studio.

Ik ben dankbaar dat ik haar heb leren kennen en volg met belangstelling en respect de weg die zij bewandeld heeft en nog steeds doet.

Dank je wel Louisa. Jouw cursisten kunnen zich geen betere ‘juf’ wensen dan jou.”